MØT KUNDENE VÅRE

MØT KUNDENE VÅRE

Pålitelighet gjennom testing

Herregården Koivikko i finske Kitee begynte å teste de nye Valtra-traktorene i T-serien våren 2013. Versu fikk bevist evnene sine umiddelbart ved å hjelpe til med et byggeprosjekt.

Koivikko herregård i Kitee i Finland
MTY Partanen & Tolonen landbrukssamvirke

Testmaskiner: To Versu-modeller (250 og 174 hk) i Valtra T-serien
Hovedoppgaver: Melkeproduksjon, kjøttfedrift og biogassanlegg

Betydelig trekkraft

"Vi merket med en gang hvilken kraftig traktor dette var når det gjaldt å trekke", minnes Pekka Partanen. "Vi bygget fundamentet til et nytt fjøs. Jorden hadde nettopp tint, slik at alle lassene måtte transporteres mer eller mindre i gjørme."

Når den ble brukt til transport av gjødsel og gylle, demonstrerte prototypen ikke bare trekkraften, men også veiytelsen. "Traktorens stabilitet, sikten fra førerhuset og plasseringen av kontrollene var veldig bra", sier teknisk leder Tero Nenonen.

De samme positive førsteinntrykkene ble bekreftet når det ble festet redskaper. "Hydraulikk- og bremsekoblingene er nå mye enklere å bruke, og det samme gjelder lysuttaket. De er plassert veldig bra og er bedre utformet", legger Tero til.

Traktorene ble brukt omtrent like mye til arbeid på jordet og til diverse transportoppgaver, slik som å transportere gylle og gjødsel for biogassanlegget. Det kuperte karelske landskapet var et ideelt sted å teste veiytelsen til den nye T-serien. Versu-transmisjonen og andre avanserte systemer ble virkelig utfordret i Kitee. Motoren, bremsene og førerhuset ble også evaluert sammen med kjøreegenskaper og sikkerhetsaspekter.  

"Versu-transmisjonen har blitt svært forbedret. Den automatiske transmisjonen arbeider veldig raskt og godt sammen med motoren. Selv under trekking av tunge laster var det lett å klatre opp bakkene i automatisk modus. Det samlede inntrykket tegnet et bilde av en veldig robust maskin", kommenterer Pauli Tolonen.

De andre nye funksjonene viste seg også å være enkle å bruke. "Det å kombinere AutoTraction-funksjonen med bremsene var en utmerket løsning, og gasspedalen føltes god. Fartsholderen er også veldig enkel å justere", fortsetter Tero Nenonen.

Bakkestoppfunksjonen fikk spesielt skryt og viste seg å være til stor hjelp under glatte forhold eller i andre utfordrende situasjoner. "Systemet hindrer at traktorer ruller bakover når den starter, noe som er veldig viktig når man kjører ut fra åkeren og venter på å kjøre ut på veien. Den gjør det mye enklere og tryggere", sier Pauli Tolonen.

Den utmerkede sikten fra førerhuset ble også lagt merke til, spesielt i veikryss og i trafikken generelt. "Sikten i veikryss er spesielt god ettersom det ikke er noen stolper ved det høyre vinduet, noe som er en stor fordel for sikkerheten", sier Pekka Partanen.

Hvor viktig sikkerheten er, fremheves i landbrukssamvirkets samarbeid med den lokale landbruksskolen. Testing av prototyper handler først og fremst om å sikre at nye produkter er pålitelige og trygge å bruke. "Eventuelle overraskelser som oppstår på prototypetrinnet, sparer kunden for mange problemer senere", påpeker Pekka.

Herregården Koivikko
Det lille samfunnet i Koivikko i Kitee, en by i landskapet Norra Karelen i Finland, er hjemmet til en gruppe bedrifter, inkludert den private melkeproduksjonen på herregården Koivikko. Gården har et opplæringssenter for de åtti studentene fra den lokale landbruksskolen, og den avler også storfe. Andre tjenester inkluderer en rideskole og en restaurant. En annen lokal bedrift i Koivikko er BioKymppi, som produserer varme og elektrisitet fra bioavfall og gylle som er samlet inn fra hele Øst-Finland. Selskapet produserer også biogass fra gjødsel som brukes til økologisk produksjon på gården.

Tekst og bilder: Matti Kallio

Fortsett til siden om T-serien >