MØT KUNDENE VÅRE

MØT KUNDENE VÅRE

Hjelper til med å finne bedre løsninger

Ville Kari er en bonde i landskapet Södra Österbotten i Finland. Han testet den nye Valtra T-serien sommeren 2013. Mellom april og oktober ble to prototyper testet i over 2000 timer. Begge traktorene var Direct-modeller med en trinnløs CVT-transmisjon.

Ville Kari
Alajärvi i Finland

Testmaskiner: To Direct-modeller i Valtra T-serien
Hovedoppgaver: Melkeproduksjon og kjøttfedrift

En traktor som er velbalansert å styre og kontrollere

 Oppgavene om våren begynte med sprøyting av gylle og jordbearbeiding. "Allerede fra begynnelsen av merket jeg at traktoren var smidig å snu, samtidig som den var veldig stabil å kjøre", forteller Ville.

Inntrykket av en velbalansert og komfortabel traktor ble ytterligere forsterket jo mer han brukte traktoren. Den viste seg å være spesielt stabil når den trakk en selvlastende tilhenger. "Den nye T-serien trekker veldig stabilt på åkeren, og på veien går den som et tog."

Smidigheten til T-serien har blitt forbedret ytterligere med en mindre snuradius og en ny funksjon som gjør det mulig å justere styrefølsomheten. Dette viste seg å være spesielt nyttig ved håndtering av baller med frontlasteren. "Du trenger ikke å dreie så mye på rattet lengre, og den er veldig presis når du kjører rett frem. Det nye styresystemet er virkelig topp!"

Førerhuset er nå enda romsligere og lysere. "Sikten har blitt forbedret i alle retninger. Alle kontrollene, som bryterne for firehjulstrekksystemet og differensialsperren, er enkle å finne. Det finnes også mange uttak, oppbevaringsplasser og ekstra rom for ekstrautstyr", sier Ville.

Det kraftige arbeidslyset gjør det enklere å arbeide når det er mørkt. Alle lysbryterne er gruppert sammen på et illustrert panel.

"Systemet for vendbar førerplass har også tatt et stort skritt fremover. Det nye elektronisk drevne systemet er svært praktisk", sier Ville, som har brukt TwinTrac-systemet til gressklipping og jordbearbeiding.

Alt i alt var Kari veldig imponert av den nye T-serien, og han peker på at kjøreegenskapene og betjeningsvennligheten har blitt tatt til et helt nytt nivå.

Ville Kari (34) har vært bonde i 15 år, og i løpet av denne tiden har han jobbet hardt for å utvikle gårdsdriften. I tillegg til det gamle fjøset for melkekyr har han bygget et nytt fjøs for kjøttfe og et robotisert melkefjøs. Nye åkre er også tatt med i produksjonen, og rundt 250 hektar blir nå brukt til økologisk landbruk.

Gården har to til tre ansatte. I tillegg til storfedrift, åkerarbeid og skogsarbeid finner Ville også tid til anleggsarbeid. Om sommeren omfatter hovedanleggsoppgavene rydding av land og tresking, og om vinteren fliskutter han trær for energiproduksjon.

Ville har testet Valtras prototypetraktorer siden 2007. "Nøkkelen er å bruke prototypene til faktiske oppgaver og samle så mange timer og så mye praktisk erfaring med traktoren som mulig. Noen ganger blir jeg også instruert til å fokusere på bestemte utviklingsområder", sier Ville.

Overraskelser og endringer er vanlig når prototyper blir testet. "Enkelte prototyper blir brukt i bare én dag, mens andre flere måneder om gangen. Noen fungerer problemfritt, men andre gir deg overraskelser", innrømmer Ville.

En god tester må være oppmerksom og kunne sette spørsmålstegn ved en bestemt løsning. Valtras prototyper er utstyrt med kontinuerlige datasamlere og en direkte tilkobling til fabrikken. Testeren tar opp sine egne handlinger og observasjoner i systemet mens han sitter i førerhuset og fortsatt har alt friskt i minnet. Hver observasjon og kommentar blir grundig behandlet på fabrikken.

"Dokumentasjonen er systematisk: Valtra har fått på plass et godt system. Alle tilbakemeldinger blir faktisk brukt til å utvikle traktorene. Det er veldig tilfredsstillende å merke hvor mye tilbakemeldingen min har virket inn på sluttproduktet, også i den nye T-serien", sier Ville.

Tekst og bilder: Matti Kallio

Fortsett til siden om T-serien >