share

Netas-familien har solgt Valtra-traktorer i Hellas i over 50 år

I Thessaloniki, på hjørnet av Monastiriou og Pesonton Pirosveston, står en solid kontorbygning i tre etasjer. Selv om bygget er lavere enn naboene, har det noe de ikke har: Personheis og heis for traktorer! Heisen gjør det enkelt å flytte traktorer fra utstillingslokalet ned til servicelokalene og opp igjen.

Bygningen er også hjemsted for Karintis-Netas SA, Valtras lengst fungerende utenlandske importør. Valtra og Valmet traktorer har blitt markedsført i Hellas i over 50 år. Spesielt under oppgangsårene ved årtusenskiftet var Netas-familien hyppige besøkende på Valtra-fabrikken i Suolahti, Finland. John Netas (Ιωάννης Νέττας 24.4.1937–30.10.2020), den mangeårige lederen av selskapet og familien, var en hengiven traktorekspert som til og med ble tildelt en prestisjetung æresmedalje i Finland.

John Netas var gudfar til barna til dusinvis av Valtra-kunder.

Agrotica er den største landbruksmaskinmessen i Hellas og arrangeres annethvert år i Thessaloniki. Som med andre utstillinger er hovedformålet å møte kunder og stille ut produkter. Avbildet her på Agrotica 2016, fra venstre mot høyre, er Theodore og John Netas.

Lederen av selskapet tar seg alltid av de viktigste sakene, som naturligvis inkluderer kunder. Hver gang en representant fra Suolahti-fabrikken besøkte John, ble samtalen ofte avbrutt av kunder som hadde kommet for å hente reservedeler fra selskapets imponerende lager eller betale siste avdrag på den nye traktoren. Disse transaksjonene ble alltid håndtert på en rask, men vennlig måte, og utvekslet med håndtrykk – og til og med klemmer. Først da kunne forhandlingene med Valtra fortsette der de slapp. Forholdet mellom Netas-familien og deres kunder har alltid vært nært, og de er til og med faddere til noen av kundenes barn!

Johns ektefelle Chrysantis (χρυσάνθη) snakker utmerket engelsk og oversetter for gjester når det er nødvendig. Den eldste sønnen Dimitris og lillebroren Theodore fikk en god utdannelse, og ledelsen av selskapet ble gradvis overført til dem. Det var ingen hast med generasjonsskiftet, da John beholdt kontrollen over selskapet i lang tid.

På 1990-tallet kjøpte familien nok en eiendom i samme gate for å håndtere reservedeler. Dette ble Theodore satt til å lede. Den store flåten av Valtra-traktorer i Hellas holder reservedelsvirksomheten godt i sving, og til tross for nedgangen i salg av nye traktorer siden oppgangsårene har reservedelsalget økt. Kundene vet at de kan finne alle delene de trenger, selv til eldre traktormodeller.

Ved årtusenskiftet ble det solgt over hundre Valtra-traktorer i Hellas hvert år. Disse inkluderte også de største og best utstyrte modellene. Da den greske økonomien kollapset i 2010, falt salget, men Netas-familien fortsetter å gi den samme gode servicen.

 

Tekst Timo Mattila Foto Valtra archive