share

Tilbake i traktorsetet

Siden 1994 har det stort sett gått i Valtra for Hermod Skålsveen. Han trekker spesielt frem at det er solide traktorer som trenger lite vedlikehold. Foto: Lars Ovlien.

Våren 2019 gikk Hermod Skålsveen fra Vågå rundt med en minilaster mens han fôret sauer. Ulykken etterlot ham i rullestol, men allerede under opptreningen bestemte han seg for at han skulle tilbake i traktorsetet. En tilpasset Valtra N174 Direct ble løsningen.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det var mange tanker som gikk gjennom hodet mitt under opptreningen på Sunnås etter at jeg gikk rundt med en minilaster og ble lam i fjor. En av dem var at jeg skulle tilbake i traktoren. Da jeg kom hjem etter et halvt års opptrening fikk jeg tilbud fra NAV om heis og tilpasning, forteller Hermod Skålsveen fra Vågå.

Han er både melkebonde og entreprenør. Odelsgutten har alltid vært glad i maskiner, og siden 1994 har det gått i Valtra. På gården står det seks av dem.

– Jeg kjøpte en Valmet 6400 for drøyt 25 år siden og siden har jeg stort sett holdt meg til det. Det inkluderer en Valtra 8950 som har gått 13 000 timer, og den har jeg kjørt hardt. Med Valtra slipper du unødvendig skruing og kan i grunn bare følge serviceintervallene. Akershus Traktor er greie å forholde seg til også. Jeg har eget verksted så de kommer gjerne hit og tar service.

Livet har blitt snudd på hodet for den driftige bonden. Huset er bygget om slik at han har alt på en flate, og hverdagen er fortsatt travel med fem årsverk på lønningslista og 60–70 kyr ute i fjøset. Før ulykken hadde han akkurat investert i en Valtra N174 Direct fra Akershus Traktor Vinstra som han ikke hadde rukket å ta i bruk.

Hermod Skålsveen har fått rullestolheis og spak til bremsen på sin Valtra N174 Direct. Det gjør at han kan fungere nesten som vanlig på gården i Vågå.

– Jeg sendte den til Etac i Trondheim i romjula 2019 og fikk den tilbake i januar 2020. Den er utstyrt med en utvendig heis som tar meg opp i traktorsetet, og en spak til bremsen. Trinnløs transmisjon er en fordel, det samme er SmartTouch-armlenet.

Selv med heis og spak er det noen begrensninger i hverdagen, eller muligheter hvis du velger å se på det den veien.

– Tung redskap er ikke bare enkelt, og det er tungvint å bytte redskaper fordi det tar lang tid å komme seg inn og ut av traktoren. På en annen side går plogen greit bare jeg får stilt den inn, og det er mye som blir gjort med traktor nå som jeg gjorde for hånd før. Det gjelder å se litt stort på det, det viktigste er at jeg er tilbake i traktorsetet, understreker Skålsveen.