share

Vi snakker om sisu

Olaf Tufte deltok i sitt første OL som 20-åring. Med over 200 reisedøgn er det godt å komme hjem og sette seg i Valtra-en for å koble av. Her er han sammen med hunden Sera.

Olympisk medaljør i roing, klesgründer, eventmaker, foredragsholder og bonde Olaf Tufte har kjørt traktor siden han klarte å tråkke ned kløtsjpedalen. Han setter pris på å komme hjem og sette seg inn i traktoren etter mange reisedøgn.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg kjørte en Volvo BM 400 som guttunge. Da jeg var rundt 16–17 år fikk jeg nøkkelen til gårdens Internasjonal 574 i julegave av faren min, Sigurd Olaf. Han bare ga meg nøkkelen i hånden. Jeg husker at jeg akkurat hadde begynt med roing for alvor, forteller Olaf Tufte.

44-åringen debuterte 20 år gammel under OL i Atlanta. Det har blitt fire OL-medaljer og seks VM-medaljer, inkludert flere gull.

– Den største motivasjonen er at det er gøy og at det er stadig utvikling. Med 220 reisedøgn og 1000–1200 treningstimer i året blir det lange perioder med lite søvn. Da går treningsleirer som ferie, humrer han.

Ved siden av å være en av verdens beste roere driver Olaf Tufte korn- og vedproduksjon på Tufte gård i Nykirke utenfor Horten sammen med kone og to barn. De har de en Valtra A93 og en Valtra N154 fra Akershus Traktor.

– Den første Valtra-en vår var en Valmet 6300 som vi kjøpte for over 20 år siden. Jeg kjører Valtra fortsatt fordi de er anvendelige, enkle i bruk og ikke minst slitesterke.

Tufte har bygget opp et stort eventselskap, eget klesmerke og holder foredrag. I 2008 etablerte han Team Tufte sammen med Norges Roforbund for å utvikle unge roere og i 2014 stakk han av med seieren i kjendisversjonen av TV-programmet 71° Nord.

Olaf Tufte kjører Valtra fordi de er anvendelige, enkle i bruk og ikke minst slitesterke.

– Det er alltid deilig å komme hjem, sette seg i Valtra-en, slå av telefonen og bare kjøre traktor. Da spiller det ingen rolle om det er lasting av ved eller arbeid ute på jordet. På gården er det alt fra bryllup til teambuilding Tufte-style.

– Det er en god del flytting av hindere og annet, og jeg er fortsatt der at jeg helst bruker kroppen, mens faren min gjerne bruker Valtra-en. Øvelsene vi bruker spenner fra helt enkle ting til tøffere utfordringer, og vi har også hatt rygging av traktor med henger. Service veier tungt for meg i en travel hverdag. Roar Enerhaugen og de andre hos Akershus Traktor er helt fantastiske, og kundebehandlingen har vært helt overlegen i årene vi har kjørt Valtra, sier Olaf Tufte.