share

BESTE GPS-LØSNINGEN
PÅ MARKEDET

UAVHENGIG STUDIE

VALTRA HAR DEN BESTE GPS-LØSNINGEN PÅ MARKEDET

I en uavhengig test utført av de respekterte fagpublikasjonene Koneviesti fra Finland, Trekker fra Nederland, Bedre Gårdsdrift fra Norge og TraktorTech fra Danmark, ble Valtras navigasjonsfunksjoner og brukergrensesnitt kåret til det beste. Feltstudien ble utført i Danmark våren 2023 og hadde som mål å evaluere de ulike merkenes navigasjon og vendeteigsautomatikk.

Totalt ble syv traktorer vurdert: Valtra Q285, Massey Ferguson 8S.285 Dyna-VT, John Deere 6R250 AutoPowr, New Holland T7.300, Claas Axion 870 Cmatic og McCormick X8.631. Valtras Q-serie kom ut på topp, med totalt 43,5 poeng sammenlignet med 40,1 for den nest nærmeste traktoren og 33,6 poeng for det dårligste resultatet.

Fagbladene påpeker at alle de testede merker tilbyr gode GPS-funksjoner for traktorer som gjør det praktiske arbeidet enklere, men Valtra kom best ut, takket være god brukervennlighet og funksjonalitet. Testførere berømmet spesielt SmartTouch-brukervennligheten og det enkle oppsettet. Koneviesti bemerket at «Valtra er best når det kommer til brukergrensesnitt generelt», og fremhevet at menyene og skjermen er «enkle å bruke, både for å definere A-B-kjørelinjer, sette opp redskaper og generere dokumentasjon».

Hastighet og enkelt oppsett

Når det gjelder hastighet, scoret Valtra Guide også høyt. Studien avdekket at Valtra SmartTouch terminalen bare tok 20 sekunder å starte opp, sammenlignet med omtrent 55 sekunder for den tregeste traktoren som ble testet. Enkelhet er et annet område hvor Valtra skilte seg ut. Testere la merke til at Valtra Go-modus gjorde alt mye enklere og likte det faktum at informasjonsikonet (SmartTouch Help) forble øverst til høyre på skjermen i de fleste menyene. Testsjåførene bemerket at den største egenskapen til Go Mode er at det ikke er behov for å definere feltet, sette opp en oppgave og velge førerprofilen før man kan lage en enkel kjørelinje. De berømmet enkelheten ved å sette opp en kjørelinje og redskap, og Koneviesti bemerket at «Du kan komme i gang med 7–8 trykk på skjermen». I én modell tok det så mange som 34 individuelle tastetrykk for å velge et redskap, feltpakke og lage en kjørelinje.

Når det gjelder vendeteigen og vendeteigsautomatikk, konkluderte forsøket med at Valtra nok en gang tilbød den beste løsningen, ettersom alle fire, eller enda flere, vendeteigene kan justeres individuelt. Normalt er det kun nødvendig med to parallelle vendeteiger ved arbeid. Med Valtras system kan vendeteigene ved de to andre feltgrensene enkelt settes til null. Testførere påpeker at dette kan være spesielt nyttig når man arbeider med vendeteigsautomatikk eller TIM.

Segmenterte kjørelinjer

Studien fremhever fordelen ved at Valtra Guide kan sette segmenterte kjørelinjer fra feltgrenser, slik at nye kjørelinjer automatisk oppdages og vises på skjermen når traktoren begynner på vendeteigen. På denne måten trenger ikke sjåføren å søke gjennom menyer for å finne de riktige linjene etter svingen. Denne funksjonen var ikke tilgjengelig på alle andre testede traktorer.  

Oppsummert konkluderer Koneviesti, Trekker, Bedre Gårdsdrift og TraktorTech at av alle de syv traktorene som ble testet, kom Valtra Q285 best ut takket være dens blanding av gode GPS-autoveiledningsfunksjoner og brukervennlighet.

Resultatene av felttesten kan leses i Koneviestis artikkel «Traktorien GPS-laitteet ja automaattiohjaukset vertailussa – erot korostuivat yksityiskohdissa ja pienissä ominaisuuksissa», som abonnenter kan lese her