share

Valtra og Elisa utvikler fjernstyrt traktor

Sammen med det finske telekom-selskapet Elisa har Valtra utviklet en løsning der du kan å fjernstyre traktorer ved hjelp av 5G-nettverket og et 360-graders kamera. Løsningen er den første av sitt slag i verden.

– Radiostyrte traktorer har vært i bruk i en årrekke, men det har krevd at du har vært innen synsvidde. 5G-revolusjonen innebærer at traktoren nå kan fjernstyres fra hvor som helst, sier Mikko Lehikoinen, visepresident for salg og markedsføring i Valtra.

Det var i mars Valtra og Elisa presenterte prototypen på en fjernstyrt traktor som utnytter den nye 5G-teknologien.Den muliggjør real-time styring av traktorer hundrevis av kilometer unna.

– Det har vært stor interesse rundt den fjernstyrte traktoren vi har utviklet sammen med Valtra. Den fjernstyrte traktoren er et veldig godt eksempel på at 5G-nettet vil gi oss effektive og innovative løsninger, siden føreren ikke lenger trenger å sitte fysisk inne i førerhuset, sier Kimmo Pentikäinen, visepresident for forretningsutvikling hos Elisa.

Fjernstyringen er mulig ved hjelp av en integrert 5G-tilkobling og et takmontert 360-graders kamera. 5G-nettverket sender 4K-bilder av miljøet realtime til førerens VR-briller. Føreren kan se traktorens omgivelser bare ved å snu på hodet.

– Når du kjører traktoren og vrir på rattet trenger du en umiddelbar tilbakemelding for å få følelsen av å virkelig kjøre den. 5G med liten ventetid på nettet gjør dette mulig, sier Lehikoinen.

Fjernstyring kan for eksempel benyttes til å styre førerløse traktorer i krevende omgivelser eller utføre operasjoner som kan være farlige for bemannede traktorer. Det gjør traktoren enda mer anvendelig. Valtra har tidligere fjernstyrt traktorer sammen med lufthavn-operatøren Finavia. Fjernstyring er et viktig steg mot fullstendig selvgående kjøretøyer, noe som kan bli en realitet i løpet av det neste tiåret.

– Vi vil fortsette med forskning og utvikling innen fjernstyrte løsninger. Neste steg er å se på hvordan vi kan justere bildet i forhold til de ulike oppgavene, og hvordan fjernstyring kan utnyttes videre med sensordata som er nyttige for føreren, sier Lehikoinen.

Valtra traktorteknologi støtter allerede fjernstyring, som vil gjøre det mulig å ta i bruk funksjoner basert på fjernstyring. For eksempel benytter Valtra Connect telemetri-løsning 3G-signaler på over 3000 Valtra-traktorer verden over.

Cookie Notice

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre og tilpasse nettstedene og tjenestene våre. Dette omfatter informasjonskapsler fra tredjepartsnettsteder for sosiale medier, som kan spore din bruk av nettstedet vårt. Hvis du fortsetter uten å endre innstillingene, går vi ut fra at du er glad for å motta alle informasjonskapslene på nettstedet vårt. Du kan endre innstillingene for informasjonskapsler når som helst. Les mer

Forstått!