share

Det norske og finske Forsvaret kjøper Valtra-traktorer

Finske tropper i felten mottar forsyninger i containere levert med Valtra-traktorer. De samme traktorene kan også brukes til veivedlikehold, snøbrøyting og lasting eller lossing av forsyninger, samt til bygging av forskansninger.

I fjor bestilte det finske Forsvaret 77 Valtra N174 Active-traktorer og like mange FMG krokløft-tilhengere. I tillegg inkluderte kontrakten frontlasterutstyr, brøyteutstyr og veihøvler. Traktorene i N-serien ble bestilt med frontlaster, lysbjelke, matt grønnfarge, 57 km/t transmisjon og førerhus med håndvåpenholder. FMG-tilhengerne ble i sin tur spesifisert med ABS-bremser og et krokløftesystem som gjør at de kan bære containere, lasteflak og andre innretninger.

Traktorene vil bli brukt av logistikk- og ingeniørkompanier. Det benyttes containere til transport av ammunisjon, mat og andre forsyninger som kreves ute i felten. Traktorer kan også brukes til veivedlikehold eller brøyting av veiene som troppene benytter, samt lasting av forsyninger ved hjelp av sine frontlastere.

25 til 30 nye traktorer til Norge

Det norske forsvaret har på sin side bestilt mellom 25 og 30 nye Valtra-traktorer til bruk i Hæren. Modeller og spesifikasjoner varierer etter behovene til hver garnison. Traktorene er på mellom 100 og 160 hestekrefter, og kontrakten inkluderer en opsjon på flere traktorer.

I Forsvarets anbudsspesifikasjoner lå 50 prosent av vektleggingen på pris, 10 prosent på kvalitet og 40 prosent på servicenettverket. Valtra ble valgt som det beste alternativet.

Det svenske luftvåpen, den danske kystvakten og de latviske nasjonale væpnede styrker har også anskaffet traktorer fra Valtra de siste årene.