share

En ny traktor fødes hvert 12. minutt

Suolahti-fabrikken i Finland produserer en ny A-, N- eller T-serie Valtra-traktor hvert 12. minutt. Anlegget arbeider seks dager i uken med ett enkelt skift. I tillegg til monteringsanlegget er Suolahti også hjemsted for utvikling, produksjon av transmisjoner og et reservedelssenter. Totalt jobber rundt 950 personer i Suolahti.

Motor og transmisjon kobles sammen

I første monteringsfase kobler to mekanikere transmisjonen som kommer fra det tilstøtende produksjonsanlegget til motoren, som leveres fra AGCO Power motorfabrikken i finske Linnavuori. Transmisjonen kommer inn på samlebåndet fra venstre og motoren fra høyre side. Transmisjonen kobles til chassiset på HiTech-modeller på dette tidspunktet, mens fronten, kløtsjkomponenter og SCR-systemet monteres på motoren under fasen før motoren monteres.

Foraksel

Forakslene blir montert ved starten av samlebåndet. Kunder kan spesifisere en standard foraksel, en foraksel med hydraulisk fjæring eller en Aires foraksel med luftfjæring. Hver traktor som monteres på samlebåndet, er skreddersydd i henhold til de enkelte spesifikasjonene til hver kunde, og traktorer i A-, N- og T-serien monteres på samme samlebånd i tilfeldig rekkefølge. Ikke en eneste traktor monteres uten bestilling – enten fra en sluttbruker eller forhandler.

Lakkavdeling

Hvert chassis går gjennom sju faser av overflatebehandling: nano-tech polymerbehandling, overflatebehandling, robotlakkering, inspeksjon og tre trinn med tørking og kjøling. Rengjøring og nano-tech polymerbehandling skaper den perfekte overflaten for lakking. Chassiset tørkes deretter, og deler som ikke skal lakkes dekkes til. To roboter bruker deretter 7 til 8 liter lakk til hvert chassis i sprøyteboksen, som har et spesielt magnetfelt som leder lakken mot chassiset og ikke mot gulvet.

Førerhus

Førerhus leveres av Maaseudun Kone Oy, som ligger cirka 20 mil fra Suolahti. Hvert førerhus leveres i tide i henhold til hver enkelt kundebestilling, som motorer, dekk og andre hovedkomponenter. «Just in time»-logistikk betyr at komponenter leveres til monteringsanlegget akkurat når de trengs på samlebåndet, noe som reduserer lagrene til et minimum. Valtra har 230 leverandører, hvorav 60 prosent er finske.

Deler

Mindre deler samles inn fra såkalte «supermarkeder» langs sidene til monteringsanlegget og leveres til samlebåndet enten ved manuelt betjente eller automatiserte vogner. I supermarkeder er det små skjermer på hyllene som angir hvor hver del kan finnes, hvor mange som trengs og hvor de trenges langs samlebåndet. Systemet leser kundens bestilling, da de nødvendige delene varierer etter hvilke spesifikasjoner kunden har valgt for sin traktor. Så mange forskjellige kombinasjoner av spesifikasjoner og alternativer er tilgjengelige, samt landsspesifikke forskjeller, at i praksis er hver traktor unik.

Dekk

Dekk monteres på en praktisk måte med en kran. Dekkene monteres først på felgene på et tidligere stadium. Dekkene leveres kun fra et lager 50 kilometer unna når traktoren er i ferd med å komme på samlebåndet, og de kommer til formontering rett før de behøves på samlebåndet. Kunder kan velge Mitas, Trelleborg, Michelin, Nokian, Bridgestone eller Continental med traktormønster, sprøytedekk eller skogsdekk i metriske eller tomme-dimensjoner og med ribbe- eller blokk-mønster.

Testing

Hver traktor testes etter montering. Før sammenmontering blir hver transmisjon, motor og førerhus testet individuelt. Traktor må passere gjennom fire såkalte kvalitetskontroller langs samlebåndet. Prøvekjøringen varer i rundt 50 minutter, og mellom 500 og 800 individuelle områder blir inspisert, avhengig av traktormodell og spesifikasjoner. Etter prøvekjøringen gjennomgår traktoren en visuell kontroll, bremsene blir testet på ruller, og vendegiret og kløtsjen blir justert i et tildekket område utenfor monteringsavdelingen.

Suolahti monteringsanlegg

  • Det tar cirka 8 timer for hver traktor å bli montert langs linjen.
  • Rundt 300 ansatte jobber ved monteringsanlegget.
  • Rundt 90 prosent av traktorene blir eksportert.
  • Fra samlebåndet fortsetter enkelte traktorer videre til Unlimited Studio for montering av spesielt ønsket utstyr.