share

Ikke grønt hvis rødt – bærekraftsinvesteringer på gårder må være lønnsomme

I denne bloggen tar vi en titt på noen aktuelle trender og tanker om hvordan landbruksmaskiner og leverandører kan hjelpe bønder med å gjøre overgangen til mer bærekraftig praksis. Vi ser på trender innen alternative drivstoff, smarte landbruksteknologier og bærekraftig finans, og hvordan det krever en økosystemtilnærming fra alle for å sikre at bøndene har de riktige verktøyene nå og i fremtiden for å opprettholde lønnsomheten og samtidig forbedre bærekraften. 

Lønnsomhet støtter bærekraft

Bærekraftsinvesteringene på gårder og hele næringskjeden skal være lønnsomme. Hvis de ikke er det, har ikke bønder og bedrifter råd til å gjøre slike investeringer. På den annen side, hvis investeringene er lønnsomme, vil alle aktørene i bransjen tjene på dem.

Valinger som dyrkes bærekraftig krever ofte investeringer i den nyeste teknologien. Mange steder støtter myndigheter og lokale beslutningstakere denne overgangen med tilskudd og ordninger. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle, og ofte trenger bonden fortsatt å skaffe finansiering. På den annen side kan slik teknologi senke innsats- og drivstoffkostnader for bøndene.

Press fra lovgivning, investorer og forbrukere oppfordrer bøndene til å være mer bærekraftige. Men hvis driften blir mindre lønnsom av å ta i bruk dette, vil ikke gårder kunne fortsette å drive landbruk. På AgriVenture Finland 2023 ble disse tankene oppsummert i talene til Vice President, Marketing, Valtra, Mikko Lehikoinen og gjentatt av flere beslutningstakere med ordene «No green, if red».

Produsenter og leverandører jobber sammen for å gjøre gårdsdriften lønnsom

AgriVenture 2023, arrangert ved Jamk Institute of Bioeconomy i Saarijärvi 7. og 8. juni, samlet rundt 250 forskere, bedriftsledere, studenter, oppstartsbedrifter og finansfolk fra Finland og utlandet. Målet med arrangementet var å knytte sammen personer som er interessert i digitalisering av landbruket og næringsmiddelindustrien, bærekraftig utvikling og nye forretningsideer. På arrangementet deltok en rekke finansfolk som kunne tilby flere titalls millioner euro i finansiering til bioøkonomi- og teknologioppstartsbedrifter. 

Valtra arrangerte Valtra Sustainability Days som en del av AgriVenture-arrangementet og holdt foredrag og diskusjoner rundt støtte til netto null matproduksjon.

Klimaendringene påvirker bøndene

Bønder har ofte fått urettferdig kritikk i klima- og miljødebatten. Jordbruk og skogbruk er imidlertid to svært viktige sektorer for karbonbinding. Jord- og skogbruk sammen med næringsmiddelindustrien bør ses på som en mulighet fremfor et problem. Klima- og miljøspørsmål påvirker spesielt bønder, som lever direkte av naturen og har god forståelse for hva som skjer i naturen rundt. Under Valtra Sustainability Days forklarte bonden Markus Eerola hvordan hans avanserte smarte jordbruksverktøy har hjulpet ham å oppdage at på grunn av den lille parsellstørrelsen på åkrene hans på gården hans i Sør-Finland, ville konvensjonelt jordbruk ikke være lønnsomt for ham. Gjennom nøye analyser konkluderte han imidlertid med at økologisk landbruk ville gjøre gården lønnsom.

Å finne de riktige løsningene for å hjelpe bøndene er nøkkelen til å sikre lønnsomhet og samtidig øke bærekraften i et usikkert fremtidig klima.

«Hvis klimaet varmes opp som forutsagt, vil avlingene av ulike kornsorter reduseres på verdensbasis med omtrent 11 til 28 prosent. Klimaendringene har derfor stor innvirkning på bøndene. AGCO tilbyr allerede mange ulike løsninger for å redusere karbonutslipp, både tekniske og relatert til finansiering, for eksempel. Vi ønsker å hjelpe bøndene med disse teknologiene og andre midler for å komme raskt og bredt frem,» sa Louisa Parker-Smith, direktør for global bærekraft, i AGCO.

Mikko Lehikoinen, Vice President, of Marketing, i Valtra EME, understreket at Valtra allerede har gjort mye for å redusere miljøavtrykket ved produksjon og bruk av traktorer, men det er mulig å gjøre mye mer, spesielt ved hjelp av samarbeid.

«Vi har allerede innført mange forskjellige tiltak på fabrikken vår og i vår øvrige virksomhet. For eksempel er all elektrisitet og termisk energi vi bruker fornybar, alt avfall sorteres og resirkuleres, vi fyller kun fornybar diesel på nye traktorer på fabrikken, og så videre. Vi vil fokusere på å jobbe med miljøspørsmål, men vi vil i økende grad involvere partnerne våre for å hjelpe bøndene til å være bærekraftige slik de ønsker», sa Lehikoinen.

Denne økosystemtilnærmingen til produsenter og leverandører som jobber sammen betyr ikke bare å produsere maskiner på en bærekraftig måte, men også å gjøre det økonomisk tilgjengelig for bonden.

Ikke én stor, men mange små løsninger

Det er klart at det ikke finnes en enkelt løsning på miljø- og lønnsomhetsutfordringer, men disse problemene bør behandles sammen og fra flere perspektiver. For eksempel, når det gjelder bærekraftig fremtidig drivstoff for traktorer, er det ikke hensiktsmessig med en tilnærming som passer alle.

«Alle alternative drivstoff har sine fordeler og ulemper. Biogass kan produseres på selve gården, men produksjonsutstyret er ganske dyrt og bensintanken krever mye plass i traktoren. Hydrogen er et utmerket drivstoff, men distribusjonen er vanskelig og en god infrastruktur for distribusjon eksisterer ennå ikke. Biodiesel er allerede et godt alternativ, men tilgjengeligheten er begrenset nå og vil fortsette å være det i fremtiden. Elektriske batterier kunne også drive maskiner, men en traktor med høye hestekrefter ville kreve mer enn 10 tonn batterier, og ladning på gården ville ta dager. I fremtiden vil bøndene ha valgmuligheter avhengig av omstendighetene deres, bruken av traktoren og tilgjengeligheten av forskjellige drivstoff,» oppsummerte Jarno Ratia, direktør for Global Product Management – Engines, hos AGCO Power

En nøkkel til å opprettholde lønnsomhet og øke bærekraften er å tilby bøndene et valg om hvordan de best kan forbedre egen bærekraft. En enkelt produsent kan for eksempel tilby ulike kraftkilder i fremtiden, som strøm til små traktorer, hydrogen og biogass for mellomstore traktorer og fornybar diesel for store traktorer. Etanol kan være et alternativ regionalt, for eksempel i Brasil.  Et godt eksempel på denne åpne og fleksible tilnærmingen er AGCO Powers nye Core-motorserie som er optimert for flere forskjellige drivstoff, i tillegg til å være egnet for hybridbruk.

Hvordan gå over til mer bærekraftig jordbruk samtidig som lønnsomheten opprettholdes

Å investere i grønnere og smartere teknologi er ofte et spørsmål om penger. Overgangen er ikke lett for bøndene, men finansiering kan muliggjøre denne endringen. På Valtra Sustainability Days snakket Jannis Kordt fra AGCO Finance om bærekraftig finansiering.

«Gjennom vårt partnernettverk, inkludert Den europeiske investeringsbanken, er AGCO Finance i stand til å tilby rimeligere finansiering for bønder som ønsker å gjøre en bærekraftig overgang og bli med i programmer som Klima- og naturprogrammet av våre partnere Lantmännen og Valtra i Sverige,» sa Kordt.

Å sette gode ideer ut i livet

Under Valtra Sustainability Days var det bred enighet blant deltakerne om at bærekraftig utvikling vil bli en vanlig praksis i næringsmiddelindustrien når det blir sett på som en lønnsom forretningsaktivitet. Utviklingen av nye ideer må finansieres, bedriftene må gjøre dem tilgjengelige for kundene, og bruken må være lønnsom for bøndene.

For mange bønder vil veien til mer bærekraftig og lønnsomt jordbruk gå gjennom å ta i bruk ny teknologi. Følg med på Valtras blogg for å finne ut hvordan du kan få tilgang til rimeligere