share

Valtra-traktorer og vannbøfler

For tjue år siden brakte en banebrytende oppdretter ved navn Franco Morisiasco den første innenlandske vannbøffel til Piemonte nord i Italia. Han er avhengig av Valtra traktorer i hverdagen.

Tekst og bilder: Ottavio Repetti

Morisiasco er en veletablert bondefamilie fra Piemonte, nordvest i Italia. Familien har drevet med bøffeloppdrett siden 2002 og eier i dag noen av de beste rasene i Italia. For to år siden ble Morisiascos kjent med sine første Valtra-traktorer, som overbeviste dem om å bytte hele flåten sin til Valtra. De har nå totalt syv Valtra-traktorer i seriene G, N, T og S.

Franco Morisiasco driver familiegården «Moris» sammen med barna Ivan, Elena og Elisa. Gården ligger bare noen få kilometer nordvest for Cuneo og huser den største bøffelflokken i Nord-Italia. De 1200 dyrene er oppdrettet i moderne anlegg og produserer melk, mozzarella, cottage cheese, krydret ost, iskrem og ingredienser for kosmetikk.

Franco Morisiasco er ikke ny på storskala landbruk.

– Vi avlet storfe i flere tiår før vi byttet til Holstein melkekyr på 80-tallet, og med den rasen nådde vi toppen av rangeringen for melkeproduksjon, sier Franco Morisiasco.

Så en dag smakte han bøffelmozzarella, og de som er kjent med dette spesielle produktet vet hva for en opplevelse dette kan være. Franco bestemte seg der og da for å bringe innenlandske vannbøfler til Piemonte.

Moris Farm begynte med avl av bøffel i 2002. I 2017, 2018 og 2019 vant den prisen for beste arvemateriale på den italienske Farming Fair i Caserta. I dag selger Moris Farm ikke bare meieriprodukter, men også sperm av innenlandsk vannbøffel. Kunder i Italia, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Russland og Indonesia avler nå Morisiasco-bøffel!

Franco Morisiasco er avhengig av Valtra traktorer i hverdagen.

Kun Valtra traktorer

Franco Morisiasco gjorde et dristig trekk i 2002 da han byttet fra kyr til bøfler. I 2020 gjorde han et tilsvarende avgjørende vedtak angående sine traktorer.

– Vi kjøpte en Valtra N og en Valtra S-serie i 2020. Ved utgangen av 2021 bestilte vi ytterligere fem traktorer og er nå stolte eiere av to G115 Versu-traktorer, en N174 Direct, tre T- serie Direct modeller og en S274. Både N og S er fjerdegenerasjons-modeller, mens de andre er femtegenerasjons-modeller, sier Morisiasco.

Hans valg var drevet av flere grunner: god valuta for pengene, komfort og fantastiske kjøreegenskaper langs veien, blant andre.

– Alle traktorer oppfører seg bra ute på jordet, men på veien kan ting bli vanskelig. Komforten Valtra tilbyr på veien er det ingen av konkurrentene som har. Fjæringen er svært effektiv, og i førerhuset kan du nyte stillhet og utmerket klimaanlegg under alle forhold, sier gårdens sjåfør Alin Sapunaru til oss.

– Elektronikken er også helt overlegent: armlenet er avant-garde takket være SmartTouch, som er svært enkel å bruke. Vi har sådd i autopilot. Resultatet: perfekte uanstrengte linjer, legger han til.

Alle Valtra traktorer på Moris Farm er utstyrt med Auto-Guide automatisert styring og telemetri og er derfor klar for variabel hastighetskontroll og andre operasjoner innen presisjonslandbruk.

Naturorientert

Moris Farm driver med miljøvennlige teknikker, som redusert jordbearbeiding og biodynamisk landbruk. De er fast bestemt på å videreføre dette også i sitt avlsarbeid.

– Vi bruker ikke antibiotika og tar sikte på å unngå medisiner fullstendig i fremtiden. Sunnere kveg gir oss de beste produktene, sier Franco Morisiasco.