share

Dyrker etter regenerative prinsipper

Jostein Lie Svalheim benyttet en Valtra N174D sammen med en Kuhn beitepusser og en Kuhn jordfres for å forbedre jorden før årets kornhøst. Foto: Terje Ottesen.

Da Jostein Lie Svalheim bestemte seg for å gå inn i driften på familiegården ønsket han å tenke grundig gjennom hvordan han kunne utgjøre en forskjell. Svaret ble korndyrking etter regenerative prinsipper.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Faren min dyrker økologiske urkornsorter, som blir til malt gjennom selskapet Malteriet AS. Derfor var det ikke vanskelig å få ham med på laget da jeg valgte å satse på regenerative prinsipper, forklarer Jostein Lie Svalheim fra Nordre Lie utenfor Kongsberg.

Kort fortalt handler regenerativt landbruk om å bygge opp jordsmonnet gjennom karbonfangst, samt fremme jordelivet ved å støtte opp naturlige prosesser.

– Metoder som benyttes i andre land er ikke nødvendigvis godt egnet for Norske dyrkningsforhold, så vi prøver forskjellige ting. Jeg dyrker korn både for Malteriet og andre kunder, og ønsker en helhetlig, mer robust og bærekraftig måte å dyrke på.

Våren 2021 testet Svalheim en Valtra N174D med Valtra Guide, en Kuhn beitepusser foran og en Kuhn EL BioMulch til å forbedre jorden gjennom flatekompostering.

– Målet er å blandet inn biomassen i topplaget. Beitepusseren kutter graset, så har vi montert på en gammel Hardi-sprøyte som sprøyter inn et bakterieferment med Terra Biosa før jordfreseren blander alt noen centimeter ned i bakken. Resultatene er lovende og vi ser at flere andre bønder i området er interessert i det vi holder på med.

For å bli med i driften ønsket Jostein Lie Svalheim å gjøre ting på sin egen måte. Han har derfor valgt å benytte regenerative prinsipper for å gjøre jorden mest mulig naturlig og i stand til å gi gode avlinger uten tilsetning av sprøytemidler og kunstgjødsel. Foto: Lars Ovlien.

Med en eldre Valmet på gården er de ikke ukjent med Valtra-kvalitet.

– Valtra er en traktor som gir en god kjøreopplevelse og ikke minst er komforten helt sinnssyk. Vi har fått god oppfølging av Akershus Traktor og når vi kommer så langt at vi skal investere i en ny traktor står Valtra øverst på ønskelisten, for eksempel en av de nye G-seriemodellene, understreker Svalheim.