share

70 år med fargerike traktorer

Historien om Valmet- og Valtra-traktorer er ikke så ensfarget som for andre traktormerker. I 1988 introduserte Valmet som den første traktorfabrikken et bredt utvalg farger for traktorene. For første gang kunne kundene velge mellom fem forskjellige farger. Helt siden den gang har Valmet- og Valtra-kunder kunnet velge fargen de liker, men selv før dette hadde ikke alle Valmet-traktorene samme farge.

Historien til Valmet traktorer dateres helt nøyaktig 70 år tilbake – til 1951, da Valmet 15 ble introdusert. På den tiden var fargen helt rød, inkludert panser og traktorkropp. Disse helrøde traktorene ble produsert i ni år frem til introduksjonen av Valmet 361 i 1960. Den nye traktoren var også overveiende rød, bortsett fra at frontgrillen og underkanten på panseret var grå.

Den store endringen kom på slutten av 1960-tallet, da Valmet lanserte 100-serien. Valmet-traktorer fikk da en ny farge: gult ble hovedfargen, mens traktorkroppen og frontgrillen var brun. Neste endring kom i 1971, da Valmet 02-serien ble introdusert. Mens hovedfargene forble gulbrune, ble traktorkroppens brune farge også brukt på panseret.

Utseendet til Valmet-traktorer ble oppdatert på nytt i 1979 med lanseringen av 03-serien. Selv om modellnummeret fortsatt endte på 02 på noen modeller, blir den nye serien generelt referert til som 03. De nye traktorene fikk lysere gulfarge, mens fargen på traktorkroppen og panseret ble en lysere nyanse av brunt. Det nye utseendet ble fullført med tillegg av en tredje farge: hvitt ble brukt på felgene og på førerhustaket. Disse traktorene med hvite tak ble kjent som studentmodeller på grunn av deres likhet med hvite finske studentluer. Felgene på Valmet og Valtra har vært hvite siden 1979.

Den røde fargen kom tilbake med lanseringen av den nye nordiske Volvo BM Valmet i 1982. Traktorkroppen, frontgrillen og panseret på den nye 05-serien ble lakkert sort, felgene forble hvite og sidepanelene og førerhuset ble lakkert rødt. På den mindre 04-serien forble takfargen hvit fra forrige oppgradering, men ellers var fargene de samme som på 05-serien. Modellbetegnelsen var i hvitt på sidepanelet. Den neste synlige endringen kom i 1986, da navnet gikk tilbake til Valmet. Fargene forble de samme, men modellbetegnelsen på sidepanelet kom på svart bakgrunn.

Fargevalg som på biler

Den siste og mest avgjørende forandringen kom med introduksjonen av et komplett utvalg av farger i 1988. Kundene hadde nå fem forskjellige farger å velge mellom: rødt, blått, gult, grønt og hvitt. De nye traktorene ble identifisert med modellbetegnelsen på sidepanelet, der bakgrunnen tilsvarte traktorens hovedfarge.

De samme fargene har også blitt tilbudt på traktorene produsert ved den brasilianske fabrikken. Da driften startet der i 1960, var alle Valmet-traktorene røde. Den nye 600 D-modellen var også overveiende rød, bortsett fra at frontgrillen og underkanten på panseret var grå. Fargeskjemaet samsvarte nøye med det som ble brukt på traktorer produsert i Finland. De påfølgende 60 id- og 80 id-modeller var gule. Valmet- og Valtra-traktorer produsert i Brasil har siden den gang stort sett vært gule.

Siden 1988 har Valtra-kunder kunnet velge farge på traktoren. Valtra traktorer har også vært tilgjengelig i spesielle farger for spesifikke bruksområder, for eksempel gul eller oransje for veivedlikeholdsoppgaver og militærgrønt for Forsvaret. Siden fargen på traktoren faktisk er viktig i mange jobber, har Valtra gitt kundene frihet til å velge.