share

Fjernstyrte traktorer kan brukes til jordbruk og spesialoppgaver

Fjernstyrte traktorer har blitt benyttet for å pløye snø på lukkede områder som flyplasser og veier. En ny fartsrekord ble satt da en ubemannet Valtra pløyde snø i over 73 km/t.

Alle standardtraktorer med Valtra Guide kan utstyres med fire kameraer og et modem for fjernkontroll. I tillegg til landbruksoppgaver, er fjernstyrte traktorer egnet for bruk av redningstjenester, flyplasser og forsvarsstyrker, samt for kommunale kontrakter.

Valtra har testet fjernstyrte traktorer på en rekke oppgaver de siste årene og teknologien er nå finslipt for å bli helt levedyktig. I landbruket kan fjernkontroll øke effektiviteten i arbeidet på jordet. For eksempel kan en fører styre to forskjellige traktorer, som hver fungerer uavhengig av hverandre ved hjelp av Valtra Guide, Auto U-Pilot og SmartTurn. Fjernstyrte traktorer kan betjenes fra en førerhuslignende stasjon eller ved hjelp av en liten bærbar styreenhet.

– Tenk for eksempel på en situasjon hvor en bonde eller entreprenør må grave en grøft med en gravemaskin. Den fjernede jorda lastes på tilhengeren til en tilstøtende traktor. Uten fjernstyring må føreren selv flytte traktoren litt lenger etter hvert som grøfta graves, eller traktoren må betjenes av en annen fører. Med en bærbar fjernkontroll kan føreren bevege traktoren framover uten å måtte gå ut av gravemaskinens førerhus, forklarer Pekka Päivikkö, Product Manager hos Valtra.

Fjernstyringssystemet svekker ikke traktorens ytelse på noen måte og kan installeres eller fjernes på bare en halvtime. Faktisk er terskelen for å innføre systemet ekstremt lav, da det kan monteres på en standard 4. eller 5. generasjon Valtra-traktor. Fjernkontrollen krever 5G eller tilsvarende høyhastighets internett-tilkobling på et offentlig nettverk eller gårdens eget nettverk.

Traktorkontrollene er her plassert i en varebil. Det er også mulig å fjernstyre en traktor ved bruk av styringene i en annen traktor eller med flere begrensninger ved bruk av en bærbar styreenhet.

Fjernkontroll holder føreren trygg

Fjernstyrte traktorer er spesielt velegnet for oppgaver som kan være farlige for føreren. Slike oppgaver kan for eksempel være innen rednings- og politiavdelinger, så vel som i forsvaret.

For eksempel har man under en øvelse benyttet en fjernstyrt traktor for å fjerne IBC-containere inneholdende farlige kjemikalier og eksplosiver fra en flyplassterminal. Føreren er ikke utsatt, da traktoren kan opereres fra hundrevis av meter eller til og med hundrevis av kilometer unna. På militære eller humanitære oppdrag, kan fjernstyrte traktorer for eksempel brukes til å fjerne miner.

Mulighetene til fjernstyrte traktorer ble også demonstrert da det ble satt ny fartsrekord i 2018. En ubemannet Valtra T254 Versu pløyde vekk snø fra en vei i en fart på over 73 km/t. Året etter ble et par fjernstyrte traktorer brukt til å rydde snø på rullebanen på Ivalo, den nordligste flyplassen i EU.

Fjernkontroll og automatisert styring er de siste trinnene på veien til full autonomi for traktorarbeid. Fjernkontroll kan også brukes sammen med normal drift: for eksempel kan føreren bevege traktoren på veien og deretter bruke fjernstyring på jordet. Fjernkontroll er også utmerket for produktopplæring og traktordemonstrasjoner.