share

Ingen gimmicks, bare funksjonene du trenger

Alle vil ha et ”komfortabelt” førerhus, men hva betyr komfortabelt? Det er opp til produkt-administrasjon og produktutvikling å definere de tekniske funksjonene som et komfortabelt førerhus skal inneholde i praksis.

Når en ny traktorserie skal utvikles, er ikke det viktigste å finne opp så mange nye funksjoner som mulig, men heller å fokusere på det kundene virkelig trenger i arbeidet. Slik kan ledelsen sette retningslinjer og mål for produktutvikling.

Valtra har tradisjon for å jobbe tett sammen med traktoreiere- og brukere som går tiår tilbake. Suolahti-fabrikken har for eksempel de siste tretti årene fokusert på skreddersydde traktorer – bestilt og spesifisert av individuelle kunder, i stedet for å masseprodusere dem i henhold til prognoser og kjøre dem på lager. Som et resultat har fabrikken hele tiden god kunnskap om funksjoner og utstyr som kundene virkelig ønsker. I Finland selger Valtra også traktorer direkte til kunder uten mellomledd, og derved opprettholder de en veldig nær forbindelse mellom fabrikken og kundene. I tillegg har Valtra-kunder i flere tiår vært velkommen til å besøke fabrikken og se sin egen traktor bygges.

”Vi spurte kundene hva slags traktor de ønsket seg.”
– Da vi planla den nye G-serien, tok vi på oss støvlene og gikk ut for å spørre kundene hva slags traktor de ønsket seg. Ideer som ofte ble gjentatt inkluderte for eksempel ”den perfekte frontlastertraktoren” og funksjoner fra store traktorer også på mindre traktorer, sier Tuomas Nevaranta, direktør for produktledelse.

I løpet av designfasen må kundenes ønsker og behov oversettes til tekniske løsninger. For eksempel innebar dette å skape den perfekte frontlastertraktoren ved å gi den et stort panoramatak, utmerket vektfordeling, et bredt spekter av frontlastere og joystick på alle modeller. Live 3-funksjonen ble allerede tilbudt på større traktorer, men nå har den blitt innlemmet i utformingen av G-serien, slik at den er tilgjengelig i effektklassen 105–135 hk. Live 3 gjør det mulig å bruke joysticken til tre separate funksjoner når du laster baller, noe som for eksempel gjør slike oppgaver raskere og enklere.

En liten traktor med funksjonene til en stor traktor

Traktorindustrien har lenge tenkt i samme retning som bilindustrien, og tilbyr bare de beste alternativene og tilbehør på de største og dyreste modellene. Med den nye G-serien tilbyr Valtra imidlertid de samme funksjonene som er tilgjengelige på traktorer med mer enn 200 hestekrefter.

G-seriens Versu-modeller får de samme funksjonene for presisjonslandbruk som større traktorer, inkludert Valtra Guide autostyring, seksjonskontroll, variabel tildeling av innsatsmidler, Task Doc og U-Pilot vendeteigsautomatikk. Betjeningen av G-serien er enkel, takket være det prisbelønte SmartTouch-brukergrensesnittet som lar brukeren programmere traktorens funksjoner veldig presist i henhold til individuelle preferanser. Det gir en førsteklasses brukeropplevelse. Tilsvarende, hvis traktoren brukes av mer enn én fører, er det enkelt å stille inn individuelle preferanser som hentes opp hver gang en ny fører kommer inn i førerhuset.