share

N154 med maritim søkeradar på taket

Valtra T254 Active er vanntett opptil en meter og tåler bølger opp til 1,4 meter.

Valtra Danmark vant i 2019 et anbud om levering av fire traktorer til det danske Forsvaret. Tre av traktorene skal benyttes i søk og redningsoperasjoner (SAR) på Jylland, mens den siste ble sendt til Grønland som en del av Arctic Commando.

Danmark har en 8750 kilometer lang kystlinje. Vesterhavet (Nordsjøen) strekker seg fra grensen mot Tyskland helt opp til toppen av Danmark, og er utrolig populær med sine vakre strender og tradisjonsrike fiskebåter. Den er også hjem til Danmarks søk- og redningstjenestes (SAR), som er underlagt det danske Forsvaret.

I 2019 bestilte det danske Forsvaret fire spesialkonstruerte Valtra-traktorer til fire forskjellige lokasjoner: en liten øy som heter Fanø, de to fiskeværene Vorupør og Thorup Strand, samt basen til Arctic Commando i Mestersvig på Grønland. Alle de fire Valtra-traktorene var modi­fisert og tilpasset behovene til de forskjellige lokasjonene.

På den lille øya Fanø har en hvit N154 Active med røde striper nedetter sidene, og drivstoffgjerrig EcoPower, overtatt rollen som SAR-kjøretøy.

 

Valtra N154 er en flerbruksmaskin som kan utstyres med et bredt spekter av utstyr, inkludert en maritim radar, et infrarødt varmesøkende kamera og søkelys.

– Vi fikk en maritim radar installert som kan lokalisere skip i området rundt øya. Vår nye Valtra har også et infrarødt varmesøkende kamera til å lokalisere savnede mennesker, dyr eller fartøy. På toppen av traktoren er det et søkelys som kan lyse opp natten, sier Michael Enok.

Han er sersjant i det danske forsvarsdepartementets anskaffelses- og logistikkorganisasjon og har vært sentral i anskaffelsesprosessen av Valtra-traktorene.

– Valtraen på Fanø er den mest unike traktoren vi har. Traktor er det eneste kjøretøyet som fungerer godt under de mange søk- og redningsaksjoner som SAR-tjenesten har på den vesle øya. Vi har alltid benyttet SAR-traktor på Fanø, men den gamle hadde ikke mulighet til å utføre de samme oppgaver som den nye kan.

Øya Fanø ligger på sørvestkysten, i området som på dansk kalles ”Vadehavet”. Havet her er kjent for sin lave vannstand og det er mulig å kjøre ut i sjøen med traktor.

– Selv om traktoren har høy bakkeklaring, har fabrikken ytterligere sørget for at den kan kjøre på inntil en meters dybde uten å ta inn vann. Valtra har beskyttet alle komponenter opp til en meter mot vanninntrengning. Derfor er traktoren vanntett og kan oppholde seg i saltvann i lange perioder av gangen, sier Enok.

– Det danske forsvaret hadde behov for nye traktorer til krevende operasjoner langs kysten, sier Michael Enok.

T254 Aktiv trekker SAR-båter inn fra og ut til vannet

I de to fiskeværene Thorup Strand og Vorupør blir fiskebåter dratt ut i sjøen, fra stranden og opp på stranden, ved hjelp av en traktor. Dette er de eneste to plassene i Danmark der strendene tjener som brygge, og på begge steder driver Danmarks Forsvar SAR-tjeneste. De bruker sin egen traktor til å trekke sine egne SAR-båter inn og ut av vannet.

Dette er ekstremt tunge tak, så to sterke Valtra-traktorer var behovet. De har fått to T254 Active.

– Vi valgte denne modellen på grunn av kombinasjonen styrke og vekt. Vårt minimumskrav er 250 hestekrefter, og en traktor som Valtra T254A, med all sin moderne teknologi, var perfekt for de tunge tak som kreves. Samtidig mestrer traktoren den løse sanden, som er ekstremt vanskelig å kjøre i med andre kjøretøy, påpeker Enok.

Begge Valtra T254 er vanntette opp til en meter og tåler bølger opptil 1,4 meter.

– I tillegg til å være vanntett er traktoren utstyrt med søkelys, som vi bruker under oppdrag i mørke. I tillegg har traktoren påmontert en massiv bakplate til beskyttelse mot store bølger som kommer inn bakfra. Tilpassingen av bakplaten krevde mye planlegging og presisjon fra produsenten.

Valtra valgt på grunn av pris og kvalitet

Sersjant Michael Enok påpeker at det danske Forsvaret ikke var på jakt etter et spesielt merke da de valgte leverandøren av de fire nye traktorene. I stedet så de på prisen og kvaliteten på produktet.

– Vi ba om tilbud fra forskjellige leverandører. Når vi valgte Valtra, var det fordi den passet vårt prisleie og hadde den kvaliteten vi var ute etter. Videre hadde AGCO Danmark noen veldig gode løsninger i tilbudet sitt, sier Enok.

Valtra fungerer godt i klimaet på Grønland

Klimaet på Grønland er mye likt Finland, hvor Valtra kommer fra. På grunn av det har Valtra-traktorer et fortrinn i det barske været oppe i nord. I Mestersvig på Grønland, driver det danske Forsvaret en stasjon kalt Arctic Commando. Der fikk de en splitter ny, rød Valtra N154 EcoPower Active i august 2019.

– Valtraen vil fungere som en flerbruksmaskin, fordi vi trengte en kombinasjon av mange maskiner for å grave, løfte og dra ting i Mestersvig. En traktor kan gjøre alle disse oppgavene og det gjør den til det perfekte valg da vi var ute etter en ny maskin, sier Enok.

Selv om Grønland er dekket av snø det meste av året, vil Valtra N154 Active ikke benyttes til snøbrøyting.

– Vi trenger traktoren mest til å trekke en vogn, så Valtraen er utstyrt med vinterdekk og har en vinterpakke med ekstra førerhusvarme og oppvarmede vinduer, forteller Enok.

Fordi Mestervig ligger så avsides er det tekniske teamet på basen trent i Danmark, slik at de skal være forberedt på å reparere traktoren på stedet dersom noe skulle skje.