share

Traktorvedlikehold er et spørsmål om holdninger

Vi kjenner alle til de daglige sjekkpunktene som er anbefalt i instruksjonsboken. Hvor mange av oss utfører faktisk disse sjekkpunktene? Ikke mange hender i været. Regelmessig ettersyn og vedlikehold er likevel svært viktige når det gjelder traktorens driftssikkerhet og annenhåndsverdi. Her er noen viktige tips fra våre tekniske eksperter som vil ivareta din traktor.

  1. Kontroller olje og væskenivå regelmessig. Takket være bruk av nivåglass på nyere traktorer blir slik kontroll enkelt.
  2. Riktig lufttrykk i dekkene er viktig i alle arbeidsoperasjoner, ikke bare i våronna. Dekktrykk påvirker drivstofføkonomien, trekkraft og jordpakking.
  3. Trykkluftanlegg blir stadig mer vanlig på traktorer, dette som følge av EUs bremseforskrifter. Bruk trykkluften til å rengjør radiatoren regelmessig. En ren radiator vil forbedre traktorens ytelse og redusere risikoen for varmgang og brann.
  4. Smør regelmessig alle smørepunkter på både traktoren og frontlasteren. På nyere traktorer finner du smørekart enten i batterikassen eller på bakveggen av førerhuset, avhengig av modell.
  5. Husk å skifte drivstoffilter og bytt til riktig type vinterdrivstoff før kulda setter inn. Mange av de her nord som ikke følger dette enkle rådet, ender opp med å måtte kontakte sin autoriserte serviceforhandler hver høst.
  6. Vær alltid nøye med dieselkvaliteten på nye traktorer, bruk diesel med lavt svovel­innhold som oppfyller de nyeste utslippskravene. For høyt svovelinnhold kan for­årsake funksjonsfeil i eksosbehandlingssystemet og tette katalysatoren.
  7. Moderne traktorer har mye elektrisk utstyr og elektronikk, sjekk derfor ladespenning, batterier og polsko regelmessig.
  8. Hvis frontrutene inne i førerhuset begynner å dugge, bytter du friskluft-/resirkuleringsfilter. Det løser vanligvis problemet.