share

Nyt snøen!

Gårdslivet roer seg som regel litt om vinteren etter den travle høstsesongen, og det gjør vi også. Det føles deilig å slappe av litt og ta igjen kontoroppgavene og papirarbeidet til en forandring, i stedet for alt det fysiske arbeidet utendørs.

Den viktigste jobben for de fleste bønder om vinteren er å mate dyrene. Å holde fjøset og innhegningene tørre og rene er en annen vinteroppgave som må utføres regelmessig. Dette kan gi særlige utfordringer, spesielt i eldre gårdsbygninger. De finske gårdene har tradisjonelt mange gamle bygninger hvor det holdes dyr.

Trange forhold kan føre til vanskelige situasjoner: fôring og fordeling av fôr er hovedsakelig gjort med traktorer som er relativt store sammenlignet med plassen inne i låvene. Både tørking og mating er mye enklere i nyere låver hvor innredning og den generelle layout har blitt nøye designet med traktorer i tankene. Eldre låver er ofte mye smalere, noe som begrenser adgangen for store traktorer og krever mye erfaring og øvelse fra traktorføreren for å få jobben gjort trygt og effektivt.

Mange bønder har en motstridende holdning til vinteren. På den ene siden betyr vinterens ankomst ofte mindre arbeid på gården og kanskje til og med en liten ferie. Det er mindre arbeid som skal gjøres utendørs og på jordene og til og med en mulighet for å slappe av litt. På den annen side utgjør det kalde været og snøen egne utfordringer for hverdagen på gården: de er ikke alltid de mest behagelige følgesvenner for bønder.

Utendørs innhegninger er naturlig nok i frostens nåde, og risikoen for frosne vannrør og annet viktig utstyr er svært høy. Kalde traktorer og andre maskiner krever også ekstra omhu når du skal ut å jobbe på en mørk frostfylt morgen. Hvis framsyn og planlegging er viktige faktorer for en bonde i sommersesongen, er de dobbelt så viktige i vintersesongen: Arbeidet med traktoren bør legges til dager hvor det ikke er varslet mye snø eller frost.

Kraftig snøfall, selv om det er pent å se på, betyr mye brøyting også for bøndene. Faktisk representerer de vakre snøfylte forholdene og vinterlandskapet et bredt spekter av oppgaver og utfordringer for bøndene. Som et resultat ser de ofte vinterlandskapet fra et annet perspektiv enn oss andre, som bare beundrer den utrolig vakre naturen.

Selvfølgelig, på en lys vinterdag, med temperaturer bare litt under null og masse snø, kan også bønder nyte livet utendørs og selv gå på ski rett fra døren. Valtra-traktorer er perfekt for snøoppgaver, så du kan til og med rydde utendørsplassen din, samtidig som du preparerer dine egne langrennsløyper samtidig!

 

Forfatteren Riikka Ruunaniemi er gift med en bonde og har fulgt livet og arbeidet på gården i mer enn 20 år. Gjennom årene har hun blitt interessert i husdyrhåndtering og bruk av gjeterhunder i det daglige arbeidet på gården. I tillegg til sine egne dagjobber, sier hun: «Jeg har 'stått med fot i gjørma', alltid involvert i det daglige arbeidet, fra kalving til arbeid på jordet».