share

70 år og like sprek

Bjarne Kalberg er like gammel som Valtra og føler seg like sprek også. Han trives i traktorsetet på sin Valtra S353.

Akkurat som Valtra har ikke Bjarne Kalberg fra Jæren tenkt å ta det roligere selv om han fyller 70 år. Tvert imot har han mange planer og retter blikket fremover. Neste år er det tross alt 30 år siden han kjøpte sin første Valmet-traktor.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Siden 1992 har jeg kjøp 15 forskjellige Valmet- og Valtra-traktorer, den siste var en Valtra N174 Direct som jeg kjøpte brukt nå i mars. En av traktorene har jeg faktisk kjøpt to ganger. Neste år har jeg 30-års-jubileum. Jeg burde jo tenkt meg om og kjøpte den første ett år tidligere, humrer Bjarne Kalberg fra Kvernaland på Jæren.

Han har overlatt driften av familiegården til svigerdatteren, slik at han kan konsentrere seg om jobben som sjåfør på grustaket han eier og leier ut driften av til Stangeland. Han har to Valtra S353 som går med hengere, og de er akkurat like fine etter henholdsvis sju og åtte år.

– Jeg har kjørt nærmere 11.000 timer med den ene traktoren, og kunne jo forsvart å bytte den inn i en ny. Men så har jeg lyst til å se hvor mye den tåler. Valtra er en solid traktor, og bortsett fra å skifte topp-pakningen og fikse ventilene er denne like god.

Den store hobbyen er traktor-pulling sammen med sønnen Torbjørn. På hylla i garasjen står en rekke pokaler som viser at far og sønn mener alvor.

– Jeg hadde en Valmet 8100 på 90-tallet som jeg solgte. Så fikk jeg kjøpt den tilbake, og har satt den i stand og trimmet den. I de løpene vi har kjørt har vi vært i toppsjiktet. Akkurat nå er den koronoa-fast i Danmark, der de skal gå over motoren og justere den. Da måler de også ytelsen, og jeg blir ikke overrasket om det er over 1000 hk. Vi gleder oss til pandemien er over så vi kan reise rundt og konkurrere igjen.

Kalberg er jevngammel med Valtra, og det har blitt titusenvis av timer i Valtra-setet i løpet av 29 år. Akkurat som traktormerket han foretrekker, er han like sprek og fremoverlent.

– Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, til det er jeg alt for glad i å holde på. Hvem vet om det ikke blir en Valtra nummer 15 også, sier han og smiler lurt.