share

”Dette er en drømmejobb for en som vokste opp på gård”

Mange av de ansatte som jobber på Valtras ingeniørsenter har bakgrunn fra landbruket. Jussi Lappi, Platform Lead Engineer for den nye G-serien, er et godt eksempel på en produktingeniør med praktisk erfaring i bruk av landbruksmaskiner.

Hva slags erfaring har du med landbruk og landbruksmaskiner?

– Jeg er oppvokst på en husdyrgård med både melkeku og storfé. Fram til jeg var 25 år, jobbet jeg heltid på gården og fikk god kjennskap til forskjellige landbruksmaskiner. Mot slutten av agronomstudiene mine jobbet jeg et par år i USA for en maskinentreprenør som hadde spesialisert seg på innhøsting. Vi begynte å høste i Texas i april og havnet ved den kanadiske grensen rett før jul. Vi gjorde også noen få andre kontraktsjobber med landbruksmaskiner. I løpet av ingeniørstudiene arbeidet jeg også med skogsmaskiner, inkludert både hogstmaskiner og lassbærere.

Hva slags utdannelse har du?

– Allerede da jeg var ung, var både ingeniørfag og landbruk klare alternativer. I tillegg til agronomstudier tok jeg en bachelorgrad i ingeniørfag, med spesialisering i innebygd systemdesign. Deretter tok jeg en mastergrad i teknologikompetansestyring.

Hva slags karriere har du hatt?

– Etter å ha jobbet med jord- og skogbruk de første årene, jobbet jeg med ettermarked hos skogsmaskinfabrikanten Ponsse og hos Mantsinen, en produsent av materialhåndteringsutstyr. I Valtra jobbet jeg som servicespesialist og feltservicesjef før jeg tiltrådte min nåværende stilling. Jeg reiste mye i jobben, så jeg fikk se på nært hold hvordan traktorer ble brukt over hele verden.

Hva innebærer din nåværende jobb?

Når han har tid til det kjører han traktor – ofte en ny prototype.

– Som Platform Lead Engineer er jeg ansvarlig for den generelle produktutviklingen av nye traktormodeller, for eksempel fra å definere krav og helt frem til serieproduksjon. I denne stillingen er praktisk erfaring med traktorer ekstremt verdifull. Selve arbeidet innebærer mange møter og kontorarbeid, men jeg liker å jobbe med traktorer når jeg får sjansen. På fritiden hjelper jeg vennene mine med alt fra traktorkjøring til annet gårdsarbeid, og jeg bruker ofte disse mulighetene til å prøvekjøre prototypene våre. Min nåværende stilling er veldig krevende og kan til tider binde meg veldig, men jeg sitter fortsatt hundrevis av timer i året i traktorsetet. Dette er virkelig en drømmejobb for en som meg som vokste opp på en gård – en god blanding av jordbruk og ingeniørarbeid, både praktisk og teoretisk.