share

Brødre satser på familiegården

Brødrene Sondre (til høyre) og Anders Wolden Melhus ser lyst på å drive gård og leiekjøring sammen. Hjemme på tunet står det tre Valtra-traktorer som sørger for en effektiv arbeidsdag.

20 år gamle Sondre Wolden Melhus og storebror Anders ønsker å utvikle gården Fagerhaugløkkja. Sammen med foreldrene har de etablert AS for leiekjøring og de håper å kunne bygge nytt fjøs til ammekyr og sau. Med seg har de tre Valtra-traktorer.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg visste ganske tidlig at jeg ville satse på gårdsdriften. I dag har vi i overkant av 300 vinterforede sauer, rundt 30 ammekyr og cirka 40 kalver til oppfôring. I tillegg har vi grasproduksjon til eget bruk, forteller Sondre Wolden Melhus fra Oppdal.

Bare 20 år gammel er han i full gang med gårdsdriften sammen med resten av familien. Det inkluderer faren Øyvind Melhus, moren Kristin Wolden og den tre år eldre storebroren.

– Min interesse ligger litt mer på maskiner og utstyr. I tillegg til gårdsdriften har vi etablert Wolden Melhus AS, som tilbyr leiekjøring. Det går hovedsakelig i grasproduksjon og gjødselhåndtering i sesongen og snøbrøyting om vinteren, forteller Anders Wolden Melhus.

Da han var 15 år kom den første Valtra-en inn på tunet, en N141. Siden har det hovedsakelig gått i finske traktorer.

– Vi har en N163 og T174 som vi bruker som allround-traktorer, samt en ny T234 som vi bruker til de tyngste jobbene, som for eksempel gjødselvogn og rundballepresse. Alle har Direct-kasse og ofte spiller det ingen rolle hvilken traktor vi velger. Valtra er uansett lettkjørte og anvendelige traktorer, sier Sondre.

– Selv om den nye T-serien er stor og romslig er den sinnsykt smidig. Og SmartTouch-armlenet er veldig brukervennlig. Så har vi veldig god hjelp i selger Jan Eirik Holden, som er bonde selv og vet hva han driver med. Eiksenteret Oppdal har også flinke mekanikere som hjelper til hvis det trengs, legger Anders til.

De to brødrene trives i hverandres selskap og ser lyst på framtiden.

– Vi er begge ivrige på å utvikle driften her, og med leiekjøringen har vi både et ekstra bein å stå på og lærer samtidig mye når vi er ute og kjører hos andre. Vi tilbyr leiekjøring innen landbruk og anlegg, da mest graving og massetransport. Nå er vi i planleggingsfasen for å bygge nytt fjøs og ser klart en fremtid i å drive med dette, sier Sondre.