share

Lærer å kjøre traktor med Valtra

– Jeg begynte egentlig å bruke Valtra i opplæringen for seks år siden, da vi kjørte et kurs på Blæstad med en 50 km/t traktor. I fjor bestemte vi oss for å satse mer på traktoropplæring, og inngikk en leieavtale med Akershus Traktor om en Valtra N174D. Det har vi ikke angret på.

Det siste halve året har det blitt 200 timer i traktorsetet, i tillegg til tekniske gjennomganger og sikkerhetskontroll. Norges mest solgte enkeltmodell de siste årene har all komfort Foss trenger under lange dager med opplæring.

– Det er ikke alle traktorer som er bygd for nordiske forhold. Det blir fort -20 grader rundt Mjøsa, men Valtra-traktoren er varm uansett. N174D er en behagelig og romslig traktor. Ungdommen som er oppvokst med smarttelefon og nettbrett skjønner dessuten raskt SmartTouch-armlenet, forteller han.

Elevene som tar traktorførerkort lærer å kjøre med henger. Fra de er 16 år er maks tillatt totalvekt 25 tonn. Ved to års erfaring eller fylte 20 år faller vektbegrensningen bort.

Alle som er 16 år kan ta førerkort klasse T med hastighet opp til 40 km/t og samlet tillatt totalvekt på traktor og henger på 25 tonn. Deretter tar du et tilleggskurs for å kunne kjøre i 50 km/t. Ved to års erfaring eller fylte 20 år faller vektbegrensningen bort.

– Vi stiller inn hastigheten på kjørespaken avhengig av om det er 40 km/t eller 50 km/t. Ola Vasaasen og de andre hos Akershus Traktor gir oss god oppfølging og jeg må si at så lettvint som jeg har det nå, har jeg ikke hatt det i alle årene jeg har drevet med traktor, sier Foss.

Trafikklærer Kristoffer Jølstad Foss hos Stange Trafikkskole er svært godt fornøyd med å kjøre Valtra N174D.

Stange Trafikkskole har aldri hatt det så travelt med traktoropplæring. Hit kommer både ungdom som vil jobbe i landbruk og maskinbransjen og alle som ønsker å kjøre ATV/UTV. De blir muligens bortskjemt når de lærer å kjøre i en Valtra N174D.

– De siste par årene har vi hatt økt pågang på grunn av alle som vil kjøre ATV/UTV. I tillegg har det blitt færre aktører på Hedemarken, så det er travle tider, forteller Kristoffer Jølstad Foss hos Stange Trafikkskole.

Den maskininteresserte trafikklæreren fra Vallset bruker omtrent halve tiden sin på traktoropplæring. Han har brukt ulike traktorer, men nå går det i Valtra N174D med henger fra Akershus Traktor.