share

Med fascinasjon for Valtra

Ivar Molden i Molden Park & Anlegg AS har en fascinasjon for Valtra-traktorer. Nå har han sju forskjellige i bruk, inkludert en Valmet 6400, flere modeller fra tidlig 2000-tall og en splitter ny Valtra T174D. Her er han sammen med kollega Pål Marius Holen.

Ivar Molden begynte med snøkjøring mens han gikk på videregående for snart 20 år siden. I dag driver han Molden Park & Anlegg AS med fem ansatte – og det har etter hvert blitt en solid maskinpark med en ting til felles: Valtra.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg kommer fra et småbruk i Nordre Oppdalen i Lunner kommune. Faren min har en kompis på Jæren, som heter Martin Skadsem. Jeg har hele livet vært mye der. De kjørte store Valmet-traktorer, så der kommer fascinasjonen for Valmet og Valtra fra, forklarer Ivar Molden.

Siden 2014 har han drevet entreprenørfirmaet Molden Park & Anlegg AS, som tilbyr alt fra snørydding og grasklipping til trefelling, graving og anleggsgartnerer-tjenester.

– Det er stor byggeaktivitet i Lunner, og vi har travle dager. Jeg begynte virksomheten for alvor i 2003, og i dag er vi fem mann på heltid her. Vi er alle glade i Valtra.

Valtra-entusiast

Ved siste telling hadde Molden sju Valtra-traktorer. Den nyeste er en oransje T174D levert fra Akershus Traktor like før jul 2018, mens gromskyssen er en Valmet 6400 fra 1993.

– Den første jeg kjøpte var en Valmet 6300 Mezzo med turbinkløtsj. Så har det blitt en del ulike modeller opp gjennom årene. Nå har vi også en Valtra T214, en T150 og to T160. Det er Torstein Sjåheim som er ”min mann” hos Akershus traktor, og jeg har gode erfaringer både med kvaliteten på traktorene og serviceapparatet med Geir Emilsen og de andre, understreker Molden.

– Det er lite feil med Valtra, men det hender det er noe småtteri – eller en brukerfeil. Da får vi alltid hjelp, om det er kveld eller helg også.

Glad i tidlig 2000-tall

Traktorene til Molden brukes mest til snøbrøyting, hogging, kvistkvern og transport.

– Jeg har en del velholdte traktorer fra tidlig 2000-tall. Det er noe med Valtra fra den perioden jeg liker veldig godt, inkludert en 2003 T-modell og en relativt strøken T150 fra 2005 som jeg har pusset opp.

Noen fordeler er det med de nye traktorene også.

– Den nye Valtra T174D er en Unlimited-versjon. Jeg kan ikke si noe annet enn at SmartTouch-armlenet er veldig bra. Det er fint med ryggekamera og full oversikt i skjermen. Også er den jo Valtra, sier Molden.