share

Fremtiden for teknologiløsninger avhenger av dialog og opplæring

De siste årene har teknologiløsninger for landbruket utviklet seg betraktelig og stadig flere bønder tar dem i bruk. Det er imidlertid noen som er trege til å dra nytte av de agronomiske og bærekraftige fordelene ved dette. Nylig inviterte vi Christel Thijssen, entreprenør og ekspert på teknologiløsninger, til vår Valtra-fabrikk og spurte om hans tanker rundt overgangen til smarte teknologiløsninger.

Christel Thijssen er innehaver av Loonbedrijf Thijssen, en landbruksentreprenørvirksomhet basert i Nederland som spesialiserer seg på smart farming. Christel har brukt Valtras teknologiløsninger som Valtra Guide, seksjonskontroll, og Variable Rate Control i mange år. Han har eid forskjellige Valtra-traktorer i over 20 år, sist en Valtra T175 Direct. Han bruker et system med droneanalyse av avlinger, jordprøvetaking og presisjonsapplikasjon for å tilby smarte teknologiløsninger til sine kunder, som kan spare opptil 70-80 prosent på gjødsel og plantevernmidler.

 

Hvorfor nøler noen bønder med å ta i bruk teknologiløsninger?

Christel har lagt merke til en økning i kunder som er villige til å dra nytte av hans smarte landbrukstjenester. Han mener imidlertid at enkelte eldre bønder fortsatt er motvillige: «På familiegårder vil faren vanligvis gjøre ting på den gamle måten, og det er sønnen som er mer villig til å prøve presisjonslandbruk. Men vi kan ikke vente til neste generasjon tar over familiegården. Vi må handle nå».

Han mener årsaken er en blanding av tradisjoner og mangel på kunnskap om smart farming. Christel har en tilnærming til kundene sine, hvor han forklarer fordelene med teknologiløsninger, som reduserte innsatskostnader og økt plantehelse og avling. Sammen tar Christel og hans kunder en felles beslutning. Imidlertid vil bredere opplæring og informasjon være fordelaktig.

Christel påpeker at en pedagogisk tilnærming bør ligge i hele økosystemet, og at det for tiden er potensielle interessekonflikter. For eksempel deler han hvordan noen kommentarer fra leverandører av innsatsvarer og som ikke er helt inneforstått med saken: «De sier ting som 'ikke tro alt om presisjonslandbruk' og råder bønder til å holde seg til de tradisjonelle måtene. Jeg sier at vi kan spare 70 til 90 prosent av gjødsel og kjemiske tilførsler. Men det betyr at leverandører selger mindre innsatsvarer.»

Det er mange ulike meninger, og bøndene må sortere i støyen. En konsolidert økosystemtilnærming der bonden, maskinprodusenten og innsatsleverandøren er i åpen og konstruktiv dialog vil bidra til å kutte gjennom støyen og nå flere bønder.

Mangel på politisk støtte til bøndene

Økt politisk press forverrer situasjonen for bøndene, deres levebrød og deres helse. Christel mener at smarte teknologiløsninger har en stor rolle å spille for å bidra til å redusere innsatsen og samtidig optimalisere avlingene, men mener bøndene blir bedt om for mye. Han forklarer tankene sine i landbruksmessige termer: "Du kan ikke bare fortsette å bruke mer gjødsel og forvente mer vekst. På et tidspunkt må du la jorden hvile. Presisjonspåføring får riktig mengde gjødsel til rett sted, når det trengs. Mye av det samme gjelder for en bonde eller entreprenør. Du kan ikke bare fortsette å ta en energidrikk til og fortsette å jobbe. Du må jobbe smartere og ta en pause slik at du kan jobbe neste dag.»

Landbrukests teknologiløsninger har potensial til å redusere stress og øke effektiviteten. Men i tillegg til økonomiske investeringer for å kjøpe nytt smart utstyr, må bonden få tid til å lære nye teknikker og prinsipper. Med en så tung byrde er denne ekstra tiden ikke lett å finne.

Sunn mat, sunt miljø, sunne mennesker ... og sunne bønder!

Christel anerkjenner også behovet for politisk støtte til lokalt dyrkede produkter når de konkurrerer i et internasjonalt marked: “Maten i Nederland og Europa er god. Men bonden trenger støtte for å ha en levedyktig drift og fortsette å drive jordbruk. Hvis bonden bare driver bærekraftig, men ikke lønnsomt, vil han ikke holde på lenge. Vi må dyrke sunn mat for et sunt miljø og sunne mennesker... Men vi bønder og entreprenører ønsker å være sunne også.»

Dette utsagnet fikk sterkt støttet av deltaklerne fra det bærekraftige matproduksjonsøkosystemet på Valtra Sustainability Days-arrangementet i 2023.

Les hele historien: Ikke grønt hvis rødt – bærekraftsinvesteringer på gårder må være lønnsomme

Framtiden for smarte teknologiløsninger

Christel føler at dagens teknologiløsninger fra Valtra er godt egnet for hans behov som entreprenør med fokus på smart teknologi. Det må opplæring til for at smart landbruk skal bli mer utbredt. Et samarbeid basert på dialog, slik Christel Thijssen gjør med sine egne kunder, vil oppnå de beste resultatene.

Smart farming

Sjekk ut våre teknologi-sider for å lese mer om hvordan Valtras smart farming-teknologi reduserer innsatsfaktorer, drivstofforbruk og reduserer trøtthet hos sjåførene.  

Les mer