share

Måter å øke produktivitet og fortjeneste i jordbruket

For store profesjonelle bønder og landbruksentreprenører er tid en viktig innsatsfaktor. Å benytte anledningen mens været er bra, før avlingen ødelegges i neste regnskur, kan ofte innebære en kort periode med lange dager for å få inn avlingen. Med økende kostnader øker presset for å være økonomisk med både tid og drivstoff. I denne bloggen tar vi en titt på hvordan du kan spare tid, redusere kostnader, forbedre effektiviteten og dermed beskytte fortjenestemarginene dine.

Øk produktivitet og fortjeneste i jordbruket

Riktig smøring av traktoren sparer penger og forhindrer driftsstans

Vi vet alle at for å holde traktoren i god stand må du regelmessig inspisere og etterfylle smørepunkter. Det kan virke som en tidkrevende prosess, men for lite smøring kan føre til feil på lagrene, som igjen betyr driftsstans og kostbare reparasjoner. Mens smøremidler bare utgjør rundt 3 prosent av de totale vedlikeholdskostnadene til enkelte maskiner, kan det påvirke opptil 40 prosent av vedlikeholdskostnadene hvis det ikke gjøres riktig. Dessuten kan manuell smøring føre til for mye forbruk av smøremidler, noe som verken er bra for lommeboken eller miljøet.

Valtra Unlimited sentralsmøringssystem

Heldigvis har Valtra Unlimited en løsning på problemet med manuell traktorsmøring. Sentralsmøresystemet sørger alltid for at den optimale mengden smøring er på plass på de riktige punktene. Det eliminerer behovet for tidkrevende og arbeidskrevende manuell smøring. Systemet monteres i Unlimited Studio på Valtras Suolahti-fabrikk og er tilgjengelig for N, T og den nye Q-serien. Mange bønder og entreprenører innser at ved å velge å ha et sentralsmøresystem montert på den nye traktoren sparer de ikke bare tid og penger, men også levetiden til traktoren forlenges, produktiviteten og påliteligheten økes, og sikkerheten forbedres.

Det er flere grunner til at automatiske smøresystemer er bedre enn manuell smøring. For det første fungerer systemet kontinuerlig. Det er ingen måte noen operatør kan smøre så ofte som et automatisert system. Denne hyppige smøringen betyr at det alltid er litt fett i leddene som fungerer som en barriere, og forhindrer at smuss kommer inn i leddene. Dessuten fungerer sentralsmøresystemet mens traktoren er i drift. Dette betyr at ferskt smøremiddel leveres til bevegelige deler, og forbedrer overflatekontakten og fordelingen gjennom smørepunktet.

 

 

Forbedrer grepet, senker drivstofforbruket og reduserer jordpakking

Det er forskjell på å vite riktig lufttrykk for dekkene for en gitt oppgave – og faktisk endre trykk. Dette er muligens et område hvor praksis og teori ikke alltid stemmer overens. Selv om det er velkjent at feil trykk i dekkene kan redusere 20-40 prosent av motorkraften, er det fortsatt mange sjåfører som ikke gidder å endre dekkenes lufttrykk mellom jobb og transport. Feil dekktrykk er ikke bare uheldig for drivstofforbruket. Når dekkene har for høyt trykk, reduseres overflatearealet som er i kontakt med bakken. Dette legger større press på jorda og kan forårsake hjulspinn og jordpakking.

Hvis du fortsatt er i tvil om problemene med jordpakking, les bloggen «Hvordan bønder kan unngå jordpakking».

På den annen side betyr lavere dekktrykk økt rullemotstand. Dette er dårlige nyheter for transportjobber ettersom drivstofforbruket øker. Å tilpasse traktordekk til riktig trykk for arbeidet som utføres kan spare opptil 15 prosent drivstoff.

 

En enkel måte å spare drivstoff

Vi er godt vant med å bruke teknologi i presisjonslandbruk for å bidra til å redusere innsatsfaktorer, redusere drivstofforbruket og øke avlingene. Imidlertid er det teknologiske nyvinninger som også kan hjelpe på andre måter. Valtra Unlimited kan fabrikkmontere et sentralt lufttrykksystem til nye traktorer i N-, T- og Q-serien i Unlimited Studio. Det sentrale lufttrykksystemet justerer traktorens dekktrykk i henhold til brukerens preferanser. Systemet bruker ISOBUS og styres enkelt gjennom den enkle SmartTouch-terminalen. Innstillinger kan lagres, slik at veksling mellom lufttrykk, for eksempel pløying og transportkjøring, er så enkelt som et par klikk. Som ofte med SmartTouch, er prosessen enkel og lett.

Løsninger på ekte hverdagslige jordbruksproblemer

Teknologiløsninger har tatt bort mye av det manuelle arbeidet i oppdrett og økt effektivitet. Vi er avhengige av våre smarte traktorer for å beregne spredemengder og til og med styre for oss. Hvorfor ikke investere i teknologi som sentralsmøring og dekkpumpesystemer som sparer tid og penger på samme måte? Sjekk ut hva som er tilgjengelig for Valtra traktorer fra Unlimited Studio.